laupäev, jaanuar 03, 2009

Soometrip ja aastavahetus

30-nda detsembri päeva veetsin poodides, sest oma suures geniaalsuses mõtlesime aastavahetuseks välja, et tüdrukud tulevad punase-musta-kuldse riietusega ja poisid üleni valges. Ainukeseks probleemiks oli see, et mul oli olemas seelik ja saapad ja rohkem ei midagi... aga siis 30-ndal kolasin mitu tundi mööda poode ja leidsin endale ka ilusa pluusi.

Kohe pärast seda, kui ühikasse tagasi jõudsin, helistas Kristi, et nad hakkavad kohe tulema. Ma alles hakkasin siis oma asju ümber pakkima (varem pakitud varuvariandid välja ja äsjaostetud asjad sisse)! Aga tegin elu kiireima pakkimise ja kolisin alla. Agur mahutas mu hiigelkohvri kenasti autosse ära ja sõitsime sadamasse. Võtsime piletid ära, käisime veel Statis söömas ja siis sadamasse tagasi. Üsna pea saabusid ka Kaur, Kessukas ja Sven.

Laevas leidsime endale mõnusa nurgakese, kus mitmetunnise sõidu sisustamiseks mingit kaardimängu mängisime (see oli suht lihtne - oli mingi kaardimast, mis oli trump ja siis pidime teiste kaarte "tapma"). Mulle meeldis. Eriti siis, kui ma lõpuks võitma ka hakkasin:D
Vahepeal käisime poodlemas ka ja mõned tunnid hiljem olimegi kohal.

Teised läksid autoga korterisse, me Kessukaga rongijaama, sest kõik korraga autosse ei oleks mahtunud ja kohaliku transpordiga liigeldes on rohkem "päris elu":)

Et siis ostsime endale sadamas olevast automaadist 3-päevase turistipileti, küsisime kohalikust putkast teejuhised, võtsime kaasa oma kaardid ja läksime bussi peale. Sellega pidime saama ilusti raudteejaama juurde, aga kuna meil polnud eriti selge ideed, kui kaugel see olla võiks, läksime suvalises peatuses maha ja hakkasime kaardi järgi õiget kohta otsima. Üsna kiirelt saime aru, kus kaardi järgi oleme ja ei läinudki mitut tundi enne kui raudteejaama ka üles leidsime!:)

See maja on hästi suur ja ilus. Selline vanaaegne ja juba siis, kui eelmisel korral Kädiga Soomes käisime, tekkis tohutu vajadus sealt millegagi kuskile sõita. Nüüd siis saime. Otsisime oma rongi üles (see ei olnud kõige lihtsam, sest meie rong seisis natuke nurga taga) ja sõitsime oma ajutise kodu poole. Õnneks tegi Agur enne ärasõitu pisut kodutööd ja kirjutas välja, millises peatuses me maha peame minema, nii oli lihtne sõita. Aitäh!

Pärast kohale jõudmist oli maja leidmine oluliselt raskem ülesanne, kui kogu eelnev orienteerumine kokku, sest seal oli selline loogita, et ühel pool teed olid majad numbritega 3 ja 5, teisel pool 10 ja 11. Meil oli vaja number 7-t. Käisime mitu korda edasi-tagasi ja lõpuks tuli Sven meile vastu. Tuli välja, et maja number 7 on majade 10 ja 11 taga! Hea loogika:D

Korter oli hullult ilus, läbi kahe korruse. Sellist tahaks endale ka. Aga aastavahetuseks sain endale päris isikliku toa, mida esimesel ööl sõbralikult Kessukaga jagasin:)

31-sel pidime üsna vara tõusma, sest Martin pidi saabuma kell 10 jõudva laevaga. Läksime Kessukaga talle vastu. Jõudsime ilusti kesklinna, aga sealt sadamasse saamine osutus veidi liiga keeruliseks, sest "15a" mingil põhjusel ei sõitnud. Lõpuks leidsime, et on lihtsam, kui orienteerumist oluliselt paremini oskav Martin hoopis meid linnast üles otsib. Läksime Kamppisse sooja:D

Kristi, Agur, Kaur ja Sven jõudsid varsti linna ja tulid meie juurde, veidi aja pärast saabus Martin ka. Kuna ma tahtsin paar kindlat poodi läbi käia, hakkasime neid otsima. Mäletasin eelmisest korrast (siis kui Kädiga käisime), milline see tänav välja näeb ja püüdsin leida kaardi pealt selle nime (mida ma enam ei mäletanud). Üks tundus suhteliselt sarnane ja sellepärast võtsimegi suuna sinnapoole. Mõned valed pööramised, natuke abi teistelt, mõned segaduses veedetud hetked ja vähem kui tunni aja pärast olimegi kohal! Ja siis tuli välja, et see polegi see tänav... :D

Helistasin siis Priidule, kes viitsis oma uneajast mulle õige tänava nime välja otsida (Aitäh!). Võtsime suuna sinnapoole, aga kuna juba sealkandis olime, käisime kohalikus templis ka ära - see oli kivide vahele ehitatud kirik. Hästi ilus seest ja väljast. Saime natuke sooja ja hakkasime uuesti teed otsima. Lõpuks jõudsime õigele tänavale ka. Käisin oma kauaigatsetud poed läbi ja otsisin teised uuesti üles. Kuna ülejäänud ei viitsinud enam kolada, läksime Kessuka ja Martiniga kolmekesi Idakeskusesse. See tähendas, et saime metrooga sõita. Metrood on lahedad. Aga see oli veits imelik - sõitis vahepeal maa all ja vahepeal maa peal... lahe sellegipoolest:D

Idakeskuse enda leidmine ei olnud eriti lihtne, sellepärast küsisime mingilt kohalikult tädilt ja siis tuli välja, et seisime õige maja ees! See ei näinud väljast üldse kaubamaja moodi välja:D

Kolasime seal siis nii kaua ringi, kuni näljast nõrkema hakkasime, siis tegime kiire rämpstoidulõuna, kolasime veel nati ja läksime tagasi. Metrooga ja siis rongiga. Läbi selle ilusa ja suure raudteejaama.

Õhtul panime ennast valmis (mõnel lihtsalt kulus kauem aega kui teistel:D) ja läksime linna. Jõudsime viimase rongi peale, mis enne napilt keskööd linna pidi saabuma. Selle ootamise ajal saime vaadata kaugemal tehtavat ilutulestikku (see käis juba alates kella 5-st õhtul) ja nägime ka seda, kuidas üks "andekas" selle sama rongi ootamise ajal betoonkaare all raketi õhku (ehk siis vastasseina) lasi. Idioote on igal pool...
Aga saime elusalt rongi peale ja raudteejaamast läksime kiirelt keskväljaku poole suurt ilutulestikku vaatama. Väljakul ja selle ümbruses oli tohutult rahvast. Trügisime lähedamale ja nägime üle majakatuste seda päris ilutulestikku ka. Ei olnud väga palju parem kui need, mida sel õhtul varem vaadata sai:D

Mõne aja pärast läks rahvas laiali ja me otsustasime ka sadamas toimuvat vaatama minna. Seal oli vist mingi harrastajate ilutulestik, mis kestis vähemalt tund aega peale uue aasta saabumist. Päris lahe oli. Käisime natuke linna peal niisama ringi ja nautisime põhjamaiselt karget talve.

Edasi otsisime kohta, kus midagi toimuks, aga ei leidnud. Siis läksid Agur ja Kristi korterisse tagasi ja me ülejäänud kambaga mingisse kohvikusse istuma. Hea soe oli:D
Kohviku aknast nägin, kuidas all tänaval õnnetutel püromaanidel patarei pikali kukkus ja igasse suunda ilutulestikku loopis. Vaesed hullukesed... hea, et samal ajal tänaval ei pidanud olema:D

Kuna seal kohas midagi põnevamat ei toimunud, otsustasime mõne aja pärast ka korterisse tagasi minna. Tee peal nägime tänavaviiuldajat elektriviiuliga. Ta oli nii lahe!

Järgmisel hommikul pakkisime oma kola autosse ära ja läksime jälle linna. Seekord oli teada, et kõik kohad on kinni ja sellepärast mõtlesime, et vaatame lihtsalt mõned vaatamisväärsused ära. Valisime Sibeliuse mälestusmärgi ja ooperiteatri. Hakkasime jalgsi minema ja tee peal möödusime sellest samast kivide vahel olevast templist. Käisime jälle sees soojas:)

Sibeliuse monument oli suur ja ilus. Ooperiteater ei olnud ilus - see nägi välja nagu vannitoa sein:D Teatrisse sisse me loomulikult ei saanud, sest pühad olid (ega muidu vist ka niisama poleks saanud).

Tagasi sadamasse läksime trammiga, sest see oli meie sõiduplaanist veel puudu. Et aega parajaks teha, istusime veel Hemingway kohvikus (kuhu ma kindlasti tagasi tahan minna, sest see oli hea ja hubane koht!:)) ja siis läksimegi sadamasse.

Tagasi sõitsime Tallinki Baltic Princessiga, mis oli kõige uuema välimusega laev, mida ma näinud olen. Jälle tegime laeval mängude ja poodlemisega aega parajaks ning mitu tundi enne keskööd olimegi kohal.

Mõned pildid leidsin ka oma fotokast (nendest enamuse autor Kessukas:)), vaadata saab sellelt aadressilt: http://picasaweb.google.com/evekynnapas/Soometrip?authkey=1WSbmz7mCHU&feat=directlink.

2. jaanuaril käisin tööl. Tegin kiired asjad ära ja läksin bussi peale. Seekord ekspressi peale, mis viis mind Pärnusse. Jalutasin oma kohvrikesega kesklinnast Härmasse isa töö juurde (Pärnu on kaunistustega ilus...). Kui isa tööpäev läbi sai, läksime koju ära.

Kaunist kahetuhande üheksandat kõigile!