pühapäev, juuni 29, 2008

Viru Rally nädalavahetus

Neljapäeva õhtul pakkisin Kädi valvsa pilgu all valitud riided nädalavahetuseks. Reedel tulid Daniel ja Martti, võtsid meid Erkkiga töö juurest kaasa ja sõitsime Rakvere poole. See on Narva tee peal, muide. Mitte Eesti keskel, sest keskel on hoopis Paide. Ringikolamine on hea geograafiatund:P

Õige koha otsimisel sõitsime ilusti terve linna läbi, et see ka nüüd nähtud:D Kes veel ei tea, siis on seal suur pull, kes kaugelt tundub maja otsas seisvat, aga tegelikult on mäe peal. Ja kindluse varemed on ka.

Igatahes jõudsime mõne aja pärast ühte bensiinijaama ja ootasime kuni terve punt kohale jõudis. Siis jagati meid erinevatesse autodesse selle järgi kus keegi rajal oli ja läksime laiali. Mind määrati starti.

Sõitsime oma kohale. Ees ootasid juba kiirabi ja tuletõrje (kes peavad alati kohal olema, nii igaks juhuks). Siis pandi paika stardijoon ja mingi aja pärast toodi vajalikud paberid.

Pisut enne esimeste päris autode starti tuli politsei ja sõitis raja läbi ja siis mingi turvaauto ja siis 0-numbritega autod. Need rallisid juba päriselt:) Minu ülesandeks oli oodata starti tulevaid autosid, võtta neilt üks paberileht aegadega, viia see Marttile, võtta sama leht tagasi ja viia see uuesti kaardilugejale.

Alguses olid suuremad vahed, pärast 1-minutised. Kuna nägin elus esimest korda päris ralliautosid nii lähedalt oli hullult huvitav. Neil on päris palju asju teistmoodi kui tavalistel autodel, aga õnneks sain kõigile „miks“-küsimustele põhjalikud vastused. Ahjaa, peaks mainima, et üldiselt nad ei ole eriti vaiksed ja loobivad päris palju kive:P

Ja stardikell on ka teistmoodi kui tavaline – sellel hakkavad 30 sekundit enne starti sinised tuled 10-sekundiliste vahedega põlema ja 5 sekundit enne starti hakkab igal sekundil punane tuli põlema ja kui tuled kustuvad, võib minna. Ja kui keegi „varastab“ (ehk siis sõidab liiga vara laseri kiirest läbi), siis hakkavad kõik tuled vilkuma ja sõitja saab trahviminutid.

Et siis esimese päeva õhtul kestis ralli mingi 20 või 21-ni, siis pakkisime asjad uuesti kokku ja läksime kõik koos Erkki onu juurde. See asus umbes 20 km kaugusel ja pidavat olema Viru rallil käimise traditsiooniline ööbimiskoht.

Kohapeal panime telgid püsti, grillisime ja nautisime ilusat suveõhtut. Päris jaaniussi nägime ka! Nad on täiesti olemas ja helendavad. Ausõna, ise nägin!

Hommikul oli üsna vara äratus, sest pidime uue kiiruskatse jaoks asjad üles panema. Kiire hommikusöök ja minek.

Teisel päeval olime hoopis teises kohas – mingite põldude vahel (mis tähendas üsna suurt kogust päikest, mis on hea:D). Kui vajalikud seadmed üles pandud, oli meil vaba aega. Tänu Erkkile sain seda filmivaatamisega sisustada. Muide, „Stomp The Yard“ on hullult hea film;)

Teisel päeval oli minu töö täpselt samasugune nagu esimesel – viisin pabereid ühest kohast teise, ainult et nüüd nägime seda, kuidas autod A-sse tulid (see on mingi kontrollpunkt enne starti) ja siis oma järjekorda ootasid ja seda kuidas nad esimese osa sõitsid, sest üsna pikk sirge oli. Ja kuigi tundus, et esimese päevaga sain kõik teada, oli laupäeval ka veel avastamist küllaga.

Pärast katse lõppu läksime mingisse kohta, mille nimi mul enam meelde ei tule, aga seal olid kõikide autode remondimehed ja hoolduskohad. Saime nende juurest kõik läbi ka jalutada. Kahjuks olid enamus juba ära läinud, aga mõnda ikka nägin:)

Tagasi sõites nägime vihmapilvi ka, mis pisikesi keeriseid tegid. Päris lahe oli. Ja siis kui sõitsime, saime lõpuks vihma ka. Pärast päikselist nädalavahetust Rakveres(A)

Õhtul oli tõsine tolmuahvi tunne ja üli-üliväsimus peal. Seekord jäin vist isegi enne Kädit magama:D
Selle eest oli pühapäeval hea ärgata. Läksime kohe hommikul Kädiga linna peale poodidesse. Vaatasime lõpuks ometi Rottermanni keskuse üle. Ei olnud midagi sellist, mille pärast teist korda tagasi läheks. Siis viisime ostetud pudi ühikasse, tegime Hesburgeris kiire lõuna, saime Erkkiga Plazas kokku ja läksime „Tagaotsitavat“ vaatama.
Pilvekeerised tagasiteel

Minu isiklik tigu esimese päeva metsast